söndag 27 maj 2012

De vet att det inte är snällt -om mobbing!

Jag har valt att intervjua Ostoja Bodilovic om mobbing för att han jobbar med ungdomar i skolan och på sin fritid. Vi möts i entrén på Kronan, som ligger i stadsdelen Kronogården i Trollhättan. Kronan är en nybyggd skola med bibliotek och kulturhus. I entrén finns ett litet café där vi slår oss ner i den gröna soffan med varsin kopp kaffe. Ostoja är 25 år och kommer från Bosnien, men han har gått hela sin skoltid i Sverige.  

Mobbing betyder för Ostoja att folk tänker inte på hur andra känner och mår. Han har själv upplevt eftersom han var lite mullig när han var liten.  När han var liten fick han inte spela fotboll med sina vänner. Han fick vara målvakt bara men han brydde sig inte. Han fortsatte kämpa och tränade hårt för att visa att han var bra. Vid denna tid var han sju till tio år och då gick han på Lextorpsskolan i Trollhättan. Han spelade fotboll samtidigt som han spelade för IFK Trollhättan.

Han tycker att det finns mobbing nu och kanske lite mer än förut också. Det som oftast händer på skolan nu är att några mobbar varandra. Det händer varje dag och oftast är det om hudfärg eller vilka länder de kommer ifrån.

Ostojas jobb är att stoppa mobbing. Han brukar säga varför det är så och varför de diskriminerar varandra. Mest håller de med om att det de gör är fel, men de fortsätter ändå bara för att leka tuffa. De vet att det inte är snällt. De som blir diskriminerade blir arga och oftast blir det bråk. Ostoja stoppar det och säger till rektorn. Rektorns jobb är att prata med dem och ringa till föräldrar och prata om det som har hänt. Men Ostoja tycker att skolan borde prata mer om det och komma på lösning för alla är lika värda.

Efter en stund komma några killar och började mobba en kille men killen kunde inte göra något för Ostoja går upp och börjar prata med dem. De säger förlåt till Ostoja och killen. Ostoja kommer och sätter sig igen, men jag bara måste gå nu för lektionen har redan börjat. Ostoja säger bara:
- Det lugnt, säger jag när tackar honom och han tackar tillbaka när jag går.

Malik Joudah, 9 Safiren

Bild: Helena, Kronogården

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar